Blog

Nieuwe kookworkshop = ondergang of niet?

Hoe leuk is het om nieuwe dingen uit te proberen. Maar uit ervaring weet ik nu dat dit best gevaarlijk kan zijn. Neem nu bijvoorbeeld het maken van een nieuwe kookworkshop met een erotische tintje.

Natuurlijk begin je vol goede moet. Je zoekt naar recepten met bijzondere ingrediënten die een stimulerende werking hebben (lees: ingrediënten die je niet standaard in de voorraadkast hebt!). Je bereidt ze om ze voor te schotelen aan je eigen partner als eerste graadmeter. Harstikke leuk; genieten! Maar dan komt het. Je hoort je partner zeggen:’hopelijk is er nog iets na?” Of “nee, dit is toch echt niets” En wat dacht je van “zeg, hoort dit groen gele kleurtje erbij”. En tot overmaat van ramp:”ik ga vroeg naar bed toe, hoor. Ben doodmoe”. Oftewel, je voelt een kriebel opkomen die, als je niet oppast, eindigt in frustratie over van alles en in het bijzonder over jezelf.

Immers, vanwege het thema kost het veel tijd om nieuwe gerechten te bedenken en te maken. Bovendien zijn het ook nog eens gerechten die niet in de handleiding van Sonja Bakker staan! Je zet je broekriem in gedachten al op het laatste gaatje. Enige tussentijdse waardering en constructief commentaar in het lange proces van productontwikkeling is dan meer dan welkom.

Maar je kunt niet meer stoppen. Het is een soort dwangneurose: systematisch blijven genieten om alles zo kant-en-klaar mogelijk te presenteren aan je groepen voor hun vrijgezellenfeestje. Het is daarom even doorbijten om je ondergang om te buigen naar een stijgende lijn. Wat het geheim daarvoor is? Door gebruik te maken van die zelfde dwangneurose als je het volgende recept maakt: chocoladesouffétaart (de foto staat al op twitter: /GaosEvents)

Voor 1 taart:

  • 2 x 240 gr. pure chocolade of extra bitter; in kleine stukjes
  • 6 el. boter (ca. 90 gr.) op kamertemperatuur
  • 2 el. rum of likeur zoals Kahlua
  • 6 grote eieren, gesplitst en op kamertemperatuur
  • 100 gr. suiker
  • Boter en suiker om vorm mee in te vetten en te bekleden
  • 1,2 dl. Slagroom
  • 1 tl. stroop
  • 1 reep chocolade voor de garnering

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 190C. Breek 1x 240 gr. chocolade in stukjes en verdeel de boter in stukken. Doe ze samen in een (glazen) kom en verwarm dit tot een glad mengsel. Beboter een springvorm en bestrooi ‘m met suiker. Laat het chocolade-botermengsel afkoelen en klop de drank en de eierdooiers erdoor. Maak er weer een mooi glad mengsel van.

Klop de eiwitten stijf en glanzend met een snufje zout en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Spatel 1/3 van de eiwitten door het chocolademengsel en meng liefdevol. Voeg daarna in 2 gedeelten de rest toe. Schenk het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad en bak 25 – 30 min. of totdat de taart gerezen is en de rand er stevig uitziet. Laat helemaal afkoelen.

Bereiding

Maak de topping door de room langzaam aan de kook te brengen en de 2e  hoeveelheid chocolade in stukjes te breken. Haal de room van het vuur en voeg de stukjes toe. Wacht even totdat het geheel zacht is en meng dan tot een glad geheel. Roer de stroop erdoor.

Pak de taart en druk de bolle kant een klein beetje naar beneden. Maak de springvorm los en giet de glazuur vanuit het midden van de taart erover. Beweeg de taart heen en weer om het glazuur aan de zijkanten naar beneden te laten druipen. Laat nu opstijven bij kamertemperatuur en versier de taart met het chocoladeschaafsel.

 

……..je schijnt de taart ook te kunnen gebruiken als body paint; ik ben gelukkig……..

Comments are closed

© 2020 Gaos Events. Alle rechten voorbehouden.