Blog

Keuring

Keuring gerimpelde paprika

‘Uhm, zeg, deze komt bij mij thuis niet door de keuring’. Een poosje geleden hoorde ik deze opmerking tijdens een kookworkshop als bedrijfsuitje. En het gebeurd niet vaak maar ik stond met mijn mond vol tanden. De paprika was gekeurd en te licht bevonden door een rimpeltje in de schil.acties
Goed, ze had natuurlijk recht op goede ingrediënten maar in dit geval was dit niet erg aangezien de paprika in hele kleine stukjes in de Spaanse albondìgas zou belanden. En daar zie je dan echt geen rimpeltje meer in.

Fruit en groente gewoon gebruiken

Toch, deze opmerking raakt me. Ik besef dat we soms niet meer weten wat gewoon is. Dat je gemakkelijk de pitten uit aardappelen kunt snijden voordat je ze in de Patatas bravas gebruikt. Dat je juist rijp fruit nodig hebt om smakelijke Sangrìa te maken. En dat je gerust nog een ei kunt gebruiken voor de huevos rellenos.

Adviezen

De afgelopen tijd zijn we doodgegooid met adviezen over het eten van eieren. Die varieerden van direct alle eieren weggooien, tot wacht even een paar dagen met eten van eieren en uiteindelijk was het advies: eten kan best maar kijk even goed naar de codes. Uiterst verwarrend en het lijkt eerder een kwestie van onwetendheid dan weten waar je mee bezig bent.

Al eerder in de tijd las ik een artikel van chefkok Estee Strooker die adviezen gaf over welke ingrediënten nog te gebruiken waren ondanks hun gerimpelde uiterlijk of verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Om zo aan te geven hoeveel eten wij onterecht weggooien. En nog veel eerder hoorde ik mijn nichtje zeggen dat ze naar de Primark gaat om goedkope kleding te kopen want dan kun je wat meer scoren (en weggooien).

Onverschillig

Ik ben vol ongeloof. Vol verbazing en zelfs beledigd over zoveel onwetendheid. Hoe kan het dat je in dit tijdperk van alles weten je niet beseft wat voor gevolgen het heeft om dingen te gemakkelijk weg te gooien. Menselijke inzet, natuurlijke grondstoffen, tijd, geld etc. huppatee, zo down the drain.

Maar ja, weten wij veel zo langzamerhand. Afgezien van de moestuintjes van de Albert Heijn weten steeds minder mensen waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit en bovenal, welke moeite er voor nodig is om dit te kunnen krijgen. Met de onwetendheid heb ik dan nog niet eens zoveel moeite maar het is meer de onverschilligheid waarmee dat gepaard gaat. Ik geloof echt dat er mensen zijn geweest die zo hun doos eieren de groene container in hebben gegooid.

Verschil maken

En toch. Moet ik wel degene zijn die hier belerend over is. Immers, ook ik kocht als tiener liever 2 shirts voor ‘goedkopie’ in plaats van 1 duurder exemplaar. En nog steeds geef ik liever de kapjes brood aan de eenden dan dat ik ze zelf op eet. Kan ik me dan troosten met het idee dat ik me daarvan bewust ben? Ja, ik denk het wel. Ik ben namelijk nu wel geïnteresseerd. Ik heb bewust een doosje eieren gekocht met het laatste codelijstje in de hand en ik heb van huis uit geleerd dat ik zuinig op mijn spullen moet zijn. Dat maakt wel het verschil.

Strenger zijn

Misschien moet ik dat mezelf nog eens extra vertellen als ik weer net iets teveel groente en fruit heb gekocht op de markt. Meer dan ik eigenlijk op kan waardoor ik na een tijdje wat weg moet gooien omdat het echt niet meer te eten is. Die keuring door mijzelf moet scherper anders doe ik net zo hard mee aan die wegwerpcultuur. Eigenlijk zou ik wat meer moeten hebben van die workshopper van de afgekeurde paprika: strenger zijn.

Comments are closed

© 2020 Gaos Events. Alle rechten voorbehouden.